fastfwd_logo
rode pijlen kanteltrike

Kanteltrike

 

 

Kanteltrike

 

Bij de bouw van de Kanteltrike heb ik me laten inspireren door Carlos Calleja. Deze Spaanse constructeur heeft een Ducati motorfiets uitgerust met 3 wielen en voorzien van een kantelmechanisme. Hij claimt met dit ontwerp een 30% hogere bochtensnelheid te kunnen halen. Ook grote automerken, zoals Volvo en BMW, zullen binnen enkele jaren met een kantelconstructie uitkomen. Een paar jaar geleden is Sascha Knoop mij met zijn "Driewiebel" voorgegaan. Zijn fiets was uitgerust met 2 wielen voor en een parallelogram systeem.

 

kanteltrike

 


Mijn deelbare lage racer had al een goed werkend aangedreven voorstuk, dus kon ik daar een kantelend achterstuk voor bedenken. Dit achterstuk kreeg een dwarsbalk met 2 stabiele lagers aan de uiteinden en daaraan kwamen 2 draagarmen, waarop de achterwielen gemonteerd werden. De draagarmen moeten stabiel zijn vanwege de grote krachten die erop uitgeoefend worden. Het hart van het kantelsysteem is de roterende brug, die via 4 kogelkoppen aan de dwarsstangen van de draagarmen bevestigd zijn. Omdat een ligfiets per definitie vering moet hebben, heb ik de roterende brug van een veerelement voorzien. Na de eerste proefritten werd me duidelijk dat er een kantelblokkering op moest komen: dit maakte het op- en afstappen een stuk gemakkelijker en ik kon de schoenen (voor het stoplicht) aangeklikt houden. Die blokkering heeft de nodige hoofdbrekens gekost, maar uiteindelijk gaf Erik Wannee de gouden tip t.w. een schijfrem. Dit werkt nu, door middel van een parkeer remgreep uit de invalidenwereld, redelijk goed. Slechts redelijk, omdat ik bij enige snelheid de kantelblokkering inkneep en meteen de berm indook. Niet doen dus! Stiekem droom ik van een gestroomlijnde kanteltrike, wellicht zelfs met een zelfdragende body, maar de kosten houden me voorlopig tegen.

 

kanteltrike

 

De wielen zijn eveneens afkomstig van de deelbare lage racer: Nomex platen uit de luchtvaartwereld met Epoxy gelijmd in standaard 406x18 mm. velgen. De naven zijn gelagerd in 2-rijige hoekcontactlagers en hebben na 10 jaar intensief gebruik nooit problemen gegeven.

 

kanteltrike

 


Ik hoop dat zich meer zelfbouwers gestimuleerd voelen om ongebaande paden te bewandelen.

 

kanteltrike

 

 

 

tilter John

getekend door Jon Schmid

 

Klik hier voor de Kanteltrike in actie ( 688 KB )( Windows Mediaplayer )
Klik hier voor de Kanteltrike in actie ( 929 KB )( Quicktime )

 
Terug naar het overzicht